Üç Damla Kan - Sadık Hidayet - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Üç Damla Kan  –   Sadık Hidayet

Üç Damla Kan – Sadık Hidayet

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2020
Eklenme: Ocak 18th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 157
Yazar: Sadık Hidayet

857 Kişi Tarafından Görüldü

Hidayet, 1930’lu yıllarda, ülke için pembe tablolar çizen yönetime, İran halkının yaşantısını keskin bir gerçekçilikle yansıtarak yanıt veriyor. Şiddetin ve tutkunun iç içe geçtiği bu öyküler fakirlik, hastalık, batıl inançlar, cincilik, kumalık “siga” düzeni, ikiyüzlülük, mistik hayata ve inzivaya kaçış, hayal kırıklıkları, kadının mal muamelesi görmesi gibi İran toplumunda kol gezen sorunlara birer ayna tutuyor.

Modern İran edebiyatının en güçlü kalemi Sâdık Hidâyet, birbirinden bağımsız on bir hikâyeyi içeren Üç Damla Kan kitabında, hem İran’ın kadim tarihiyle derinlikli bir ilişki kurarken hem de yaşadığı dönemi ironik bir bakış açısıyla ele alıyor.

Döneminin bir panoramasını yansıtan ve İran’ın kültürel kodlarını derinlemesine eleştiren bu hikâyeler, Sâdık Hidâyet’in merak uyandıran esrarengiz hayatının da bir tezahürü olarak görülebilir.

İran’da yaygın olan insanlık hâllerini kendine has üslubuyla anlatan yazar, halk arasında kendini gösteren farklı dini inançlara değinmiş ve modern İran toplumunda gözlemlediği yozlaşmayı alaycı bir dille eleştirmiştir.

İran’ın otantik ve folklorik unsurlarından beslenerek hastalıklı aşk, kabadayılık, şiddet, izdivaç, delilik, büyücülük ve intihar gibi meseleleri karamsar bir tavırla ele alan Hidâyet, kitapta yer alan her hikâyeyi şaşırtıcı bir sonla bitirerek okuyucuları kendine has üslûbuyla sarsıyor.

Kitapta ilk bakışta dikkati çeken şeyler, beş öykünün intiharla,iki öykünün de cinayetten sonra intiharla sonuçlanması, bunun yanı sıra ilk ve son öyküde “üç damla kan” vurgulamalarının sık sık tekrarlanmasıdır.

Hidâyet, yönetimin ülke için pembe tablolar çizmesine, 1930’lu yıllardaki İran halkının yaşantısını gerçekçi tasvirlerle öykülerine dökerek karşılık verir.

Fakirlik, hastalık, cahillik, batıl inançlar, ölüden yardım umulması, falcılık,cincilik, hatalı evlilikler, kumalık ve “sîga” düzeni, bencillik,sevgisizlik, ikiyüzlülük, gerçek hayata katlanamayarak mistik hayata ve inzivaya kaçış, hayal kırıklıkları, ikinci plana atılmış kadının mal muamelesi görmesi, Üç Damla Kan’ın temel taşlarını oluşturur.

Üç Damla Kan, hanlı yayıncısının da dediği gibi, belki Sâdık Hidâyet’in varlık rüyasını kâbusa çeviren ifritin pençesinden,belki de kendi kalbinden damlamıştır

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.