Körler Düşerken (Kuşatılan Şehre Nafile Mektuplar) - Orhan Gökdemir - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Körler Düşerken (Kuşatılan Şehre Nafile Mektuplar) – Orhan Gökdemir

Körler Düşerken (Kuşatılan Şehre Nafile Mektuplar) – Orhan Gökdemir

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2010
Eklenme: Ocak 17th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 212
Yazar: Orhan Gökdemir

496 Kişi Tarafından Görüldü

Bir gün bir şehirden kalkarsın, bir başka şehre doğru yola koyulursun. Terk ettiğin şehri tanımamışsındır daha, sokaklarında adamakıllı yürümemişsindir. Geride bıraktığın şehir, nüfus kağıdındaki bir kayıt bilgisinden ibaretse, o şehri terk etmiş bile sayılmazsın.

Sonra neden geldiğini bilmediğin bir başka şehir kucaklar seni, sarar, sarmalar. Bütün sokaklarında yürürsün, bütün duraklarında beklersin, bütün martılarıyla selamlaşırsın… Fakat bu kez de o şehir terk eder seni, fark edersin ki nüfus kağıdında kaydı bile yoktur bu terk edişin.

Sığ sularda boğulurken derin denizlerde kaybolmak istersin. Bilirsin ki, derinlerde bir yerdedir kaybedilmiş şehrin acısı, dindirmek için kendi içindeki ateşte yanman, kendi içindeki denizde boğulman gerekir.

O insansız şehirler ki, körler düşsün diye imal edilmiş çukurlardır sadece…

Özet

Körün Kıssası (Parabel van de blinden) ya da Körlerin Yürüyüşü, Hollandalı ressam Pieter Bruegel tarafından 1568’de yaratılmış. Avrupa’ da süren din savaşlarının ortasında yap­mış bütün resimlerini; ortaçağın cilalayıp azizleştirdiği insanı azizlik mertebesinden indirmiş ve herbirinin yüzüne bir köylü sureti cizmiş.

Onun için “köylü” ye çıkmış adı. Gerçekten köylü mü, bilen yok ama tarihin üzerinden süzülüp gelen bir devrimici olduğu kesin. “Para Çantalarıyla Kasaların Savaşı” adlı res­minin altına şunları yazmış;

“Sakın bırakmayın altın dolu küplerinizi sandıklarınızı, kumbaralarınızı.. .altınlarınız ve servetiniz için sıklaştırın safları. . ” İşte din savaşlarının aslında birer “para” savaşı olduğu-nun en eski kanıtlarından biri daha.

Bruegel 1569 yılında öldü. Körler’i ölümünden bir yıl önce tamamladı. Tablonun ilham kaynağı, İncil’de yer alan,Ferisiler hakkındaki bir sözdü. Matta İncili’nde İsa, Ferisiler hakkında şöyle diyordu:

“Bırakın onları; onlar, körlerin kör kılavuzlarıdır.Eğer kör köre kılavuzluk ederse, her ikisi de çukura düşer.”

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.