İdeolojinin Aile Miti (Bilinen Bilinmeyenler Serisi 7. Kitap) - Slavoj Zizek - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

İdeolojinin Aile Miti (Bilinen Bilinmeyenler Serisi 7. Kitap) – Slavoj Zizek

İdeolojinin Aile Miti (Bilinen Bilinmeyenler Serisi 7. Kitap) – Slavoj Zizek

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2012
Eklenme: Ocak 18th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 128
Yazar: Slavoj Zizek

637 Kişi Tarafından Görüldü

Slavoj Zizek, Crichton’un romanlarından, Steven Spielberg filmlerine ve Titanik’ten Kızıllar’a kadar Hollywood filmlerinin tamamına yakınının aile draması koordinatlarına göre inşa edildiğini, hatta Stalinist film üretiminin dahi Hollywood’un bu tarzından etkilendiğini ileri sürer.

Tipik bir Hollywood yapımında Ekim devrimi, Dünyanın Sonunu getirecek asteroit tehlikesi bile bir çift oluşturmanın anlatısına, bir aile temasına dönüştürülüyordur. Bu temanın belirleniminde kalmayan istisnalardan, sürprizlerden de bahsedilir ve Mary Shelley’in Frankenstein’ına, Frantz Kafka’nın babasına yazdığı mektuba ayrıntıyla bakılır.

“Aile mitini görmezden gelip doğrudan toplumsal gerçekliğe bakamayız. Yapmamız gereken çok daha zor: Aile mitini içeriden çökertmek. Bu amaç uğruna verilen mücadelenin en önemli kanıtı Kafka’nın babasına yazdığı mektuptur.”

Zizek’in felsefe, politika, film ve diğer popüler sanat üzerine ayrıntılı Lacancı analizleri ilk kitabı İdeolo­jinin Yüce Nesnesi’nde başlayarak tüm kitaplarına yayılır. Judith Butler “Slavoj için Lacan ve Hegel tartışmak adeta nefes almaktır” der. Özgün bir araç olarak gördüğü Lacancı psikanalizi kullanarak farklı alanlara müdahaleleri söylenenleri tekrar etmek­ ten ya da eleştirmekten, hatta yeni bir şeyler bile söylemekten öte farklı bir boyutla ilişkilenir ve bu da bizi zaman zaman rahatsız eder.

İdeolojinin Aile Miti kitap özeti

Zaman zaman ise söylediklerinin tam da kendi düşüncelerimiz olduğunu düşünür ve doğrudan birer Zizekçi olur çıkarız. İşte bu “tuzak” dünyada Zizek takipçilerinin sayısını durmaksızın artırsa da Zizek! adlı filmde kendisi “en büyük endişem önemsiz biri olmak değil kabul görmektir” der.

Zizek’in Encore için seçtiği felsefi/politik metinlerden oluşan “Tin Kemiktir” ve popüler kültür metinlerini kapsayan “Bilinmeyen Bilinenler” serisi işte bu farklı boyuta, kabul görmemiş inançları­ mızın hatta toplumsal değerlerimizin temelini oluşturan ama yine de görmezlikten geldiğimiz, farkında olmadığımız alanlara odaklanıyor.

Hegel’in “Tin Kemiktir” formülündeki kafatası kemiği Zizek’e göre özne deki temsilen bir imkansız lığı, bir boşu işaret eder. Onun Donald Rumsfeld analizinde vardığı bildiğimizi bilmediklerimiz ek önermesi Rumsfeld’in Irak’ta yapılan işkenceleri bildiğini bilmemesine, yani Lacan’ın söylediği “kendini bilmeyen bilgi”ye ilişkindir:

“2003’te Rumsfeld biraz amatörce, bilinen ve bilin­meyen arasındaki ilişki hakkında felsefe yapmaya girişti: ‘Bilinen bilinenler vardır. Bunlar bildiğimizi bildiğimiz şeylerdir. Bilinen bilinmeyenler vardır.Yani, bazı şeyler vardır ki bilmediğimizi biliriz. Fakat bilinmeyen bilinmeyenler de vardır. Bunlar bazı şeyler ki bilmediğimizi bilmeyiz.’

 

 

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.