Ben Buradan Okuyorum - Tim Parks - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Ben Buradan Okuyorum – Tim Parks

Ben Buradan Okuyorum – Tim Parks

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2016
Eklenme: Ocak 18th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 217
Yazar: Tim Parks

1.385 Kişi Tarafından Görüldü

Ben Buradan Okuyorum kitabında yazar, Edebiyat ödülleri verilirken kullanılan kriterlerin ne kadar güvenilir olduğuna, “en büyük” romancılara kimlerin hangi nedenlerle karar verdiğine, telif haklarına, küresel, uluslararası romanın ortaya çıkmasıyla yerel edebi üslupların nasıl kaybolduğuna, piyasa güçlerinin kurma caya nasıl şekil verdiğine, yazarların yaşamları ve yarattığı eserler arasındaki sorunlu ilişkilerine dikkat çekiyor.

Çevirinin edebiyat eserlerini nasıl değiştirip dönüştürdüğüne, edebiyat eleştirisi alanındaki sıkıntıları dile getiriyor.

Kurmacaya ihtiyacımız var mı? Her kitabı ille de bitirmemiz mi lazım? Yeni mecra ve formatlar okuma deneyimimizi nasıl etkiliyor? Bakış açımızı onaylamak için mi, yoksa sorgulamak için mi okuruz? “En büyük” romancılara kim, neye göre karar veriyor? Uluslararasılaşma eserlerin içeriğini nasıl etkiliyor? Yazar biyografileri ne işe yarar? Roman yazmak artık bir “iş” haline mi geldi?

Tim Parks Ben Buradan Okuyorum’da bu sorulara cevap ararken, yıllara yayılan eleştirel okumalarından yararlanarak edebiyat ve edebiyatın amacı hakkındaki varsayımlarımızı altüst ediyor.

Tim parks, 1954’te Manchester, İngiltere’de doğdu. Cambridge ve Harvard üniversitelerinde öğrenim gördü. 1981’den beri İtalya’da yaşıyor. Europa (1997 Alef 2016), Kader ( 1999; Alef 2016), Cleaver (2006), Sex is Forbidden (Seks Yasak, 201 3) ve Painting Death (Ölümü Resmetmek, 2014) başta olmak üzere hemen hepsi çeşitli ülkelerde yayımlanan on dört roman yazdı.

Basılmayan bir sürü roman dosyasıyla edebiyat dünyasına girmek istiyor. Bu sıralarda bir İtalyanla evleniyor ve İtalya’ya göçüyor. Romanları, denemeleri ve yayıncıların “yaz yaz para kazanırsın” dediği için yazdığı İtalya’ya dair kitaplarla anılıyor.

Hoş, muzip, polemiğe teşne bir üslubu var. Edebiyat ödüllerine, romana, şiire, neden yazarız, neden okuruz, bir kitabı sonuna kadar okumasam ne olur, çevirinin edebiyata etkileri neler, evrensel bir roman dili (şeması) var mı, gibi sorular soruyor.

Okuyan, yazan, çeviriyle uğraşan herkesin aklından geçirdiği sorulara dair kuşatıcı bir kitap bu.

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.