Utanç - Salman Rushdie - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Utanç – Salman Rushdie

Utanç – Salman Rushdie

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2013
Eklenme: Ocak 18th, 2024
Dil: Türkçe
Sayfa: 360
Yazar: Salman Rushdie

931 Kişi Tarafından Görüldü

Politik bir roman, Utanç. İktidar çılgınlığına kapılmış politikacılar, olgunlaşmamış gördükleri toplumun vasiliğine kendilerini atayan hırslı, “dini bütün” generaller, tepkisiz kalabalıklar, el birliğiyle demokrasisi delik deşik edilen bir ülke… Müthiş bir ironi ve derin bir hüzünle anlatıyor Rushdie bu ülkeyi politik romanların sıklıkla başvurduğu basmakalıp çözümlere rağbet etmeyen, zengin karakterlerle dolu bir alegori yaratarak başarıyor bunu.

Biri Ziya-ül Hak’a, ikisi baba kız Bhutto’lara “hem benzeyen hem de benzemeyen” karakterlerin önemli roller üstlendiği bu olağanüstü roman, yine “benzeyen ama tam da Pakistan denemeyecek” bir ülkenin tarihini, utanç duygusunun prizmasından anlatmaya girişiyor.

Ayıbı, rezaleti, skandalları da içeren bir anlam zenginliği taşıyan bu “utanç”, özellikle iki karakterde somutlanıyor: Utanmazlığın kişileşmiş hali Ömer Hayyam Şakil ile öteki insanların hissetmedikleri bütün utancı ruhunda yaşayan karısı Safiye Zeynep…

Utanç Kitap Özeti

Acının sürekli biçim değiştirdiği,utanması gerekenlerin utanç duymadığı,utanç duymaması gereken masumların utanç duyduğu,evlilik dışı ilişkilerin bolca olduğu ve bu ilişkiler sonucu dünyaya gelen çocukların,ailelerin bu utancı hayatları boyunca yaşadığını konu alan ve bu paralelde ağırlıklı siyasi olayların eleştirildiği romandır.

Çanni,Banni ve Manni’nin evlilik dışı çocuğu Ömer Hayyam in dünyaya gelişiyle başlayan olayları konu almaktadır. Bu hayali ülkede kadınların değeri pek yok,komutanlar,siyasiler iktidar aşkıyla dini kullanarak çeşitli ahlaksızlıklarla söz sahibi olmaya çalıştığı,birbirlerinin sırtına binerek yükselmeye ve zamanı geldiğinde de bundan kurtulmaya çalıştığı ve demokrasi kavramının içinin dolu olmadığı hicivlerle dolu bir ülke : ‘Pankivistanet

Kitabın diğer önemli karakteri Ömer Hayyam ise annelerinin tuhaf kararları yüzünden toplumun dışında kalmış biridir. Zaten utanç teması Ömer Hayyam üzerinden de işlenmiştir. Fakat tüm bu olaylara rağmen Ömer Hayyam kendini geliştirmeyi başarmış biridir.

Politik çıkarlarını pek çok değerden üstün tutan politikacılar, dini kullanan vasıfsız generaller, toplumdan dışlanan devamlı ezilen kadınlarla günümüzden çok da uzak olmayan bir resim çiziyor yazar.

 

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.