Tarihi Süreçte Mübadelenin Sebepleri Ve Mübadele Konusu - İbrahim Erdal - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Tarihi Süreçte Mübadelenin Sebepleri Ve Mübadele Konusu – İbrahim Erdal

Tarihi Süreçte Mübadelenin Sebepleri Ve Mübadele Konusu – İbrahim Erdal

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2018
Eklenme: Ocak 18th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 310
Yazar: İbrahim Erdal

844 Kişi Tarafından Görüldü

Anadolu’nun işgali sürecinde Nansen tarafından Milletler Cemiyeti’nin teklifi ile hazırlanan rapora dayanılarak gündeme gelen nüfus mübadelesinin, uluslaşma sürecindeki her iki toplumda derin sosyal ve kültürel etkileri olmuştur. Mübadele her iki tarafta, farklı tonlarda ama benzer acılara, özlemlere, toplumsal sıkıntılara yol açmıştır.

Balkanların “öteki”si Türk mübadiller, yaklaşık 500 yıldır yaşadığı ve artık vatan olarak da benimsediği topraklardan savaş ortamı ve uygulanan baskı politikaları gerekçesiyle köylerindeki mallarını, mülklerini terk ederek Anadolu’ya doğru yeni bir göçe başlamıştır. Nüfus Mübadelesi de yaşanan her türlü zorluğa karşın yurdunu, köyünü, toprağını terk etmeyip kalanların Anadolu’ya gönderilmelerinin sürecidir.

Nüfus Mübadelesinin Anadolu’daki Hristiyan Rum tarafı da benzer trajediye sahip olmuştur. Yunan ordularının Batı Anadolu’yu işgali ile birlikte işgal bölgelerindeki uygulamaları, Anadolu’daki Hristiyan Rum nüfusun da mübadelesini zorunlu kılmıştır.

Bu süreçte Karaman ve Kapadokya bölgesinde yaşayan Hristiyan Türkler de azınlık statüsünde zorunlu göçe tabi tutulmuş, Ortodoks Türklerin de içinde olduğu yaklaşık bir milyon iki yüz bin insan yurtlarını terk ederek Yunanistan ve adalara iskân olunmuştur. Binlerce yıldır Anadolu’da yaşayan Hristiyan Rumlar, Yunanistan’da uyum sorunları yaşamışlardır.

Rum mübadiller de yurtlarından zorla koparılma hissiyatı ve tekrar geri dönmek düşüncesiyle hareket etmiş, Anadolu’daki köylerinin, kasabalarının, şehirlerinin isimlerini aynen taşıyarak Yunanistan’da “öteki” kimliği içinde yaşamışlardır.

Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu kargaşa ortamı, birçok ulusun bağımsızlık hevesiyle ve dış güçlerin de teşvikiyle ayaklanmaları sonucunu doğurmuştur.

Bağımsızlık hareketleri, bilindiği üzere Balkanlarda yaşayan ulusları, kendi devletlerini sadece kendi milletinden oluşturmak amacına yöneltmiştir.

Bu amaç sonucunda Bulgarlar topraklarındaki başta Müslüman Türkleri, Yunanlıları, Yunanistan da yine başta Müslüman Türkleri, Arnavutları ve diğer ulusları topraklarından çıkarması ile sonuçlanan hareketleri başlatmıştır.

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.