Kral Kaybederse - Gülseren Budayıcıoğlu - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Kral Kaybederse – Gülseren Budayıcıoğlu

Kral Kaybederse – Gülseren Budayıcıoğlu

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2016
Eklenme: Ocak 18th, 2024
Dil: Türkçe
Sayfa: 323
Yazar: Gülseren Budayıcıoğlu

181.040 Kişi Tarafından Görüldü

İnsanoğlu ilk çocukluk yıllarında yaşadıklarından çok etkilenir. Henüz tam ortaya çıkmamış bir heykel gibidir o; hayat da onu ince ince şekillendirmeye çalışan usta bir heykeltıraş…

Alır eline keskiyi, usul usul oyar. Ama bazen keskiyi öyle bir savurur ki, bir parça kopuverir ve o parçayı bir daha kimse yerine koyamaz. Kendini hep dorukta görüyor ve asla aşağı düşmeyeceğini sanıyordu. Ama bir gün hayat elindeki keskiyi ona da savuruverdi ve onun da koptu yüreği…

Oysa pek çok kadının gönlüne taht kurmuş bir kraldı o… Uzun süre ne kendi inandı tahttan indiğine, ne de kadınlar. Ama bir şeylerin değiştiğini yine de ilk hisseden kadınlar oldu; ona yıllarca köle gibi itaat eden kadınlar…

Psikiyatrist Dr. Gülseren Budayıcıoğlu Kral Kaybederse romanında, doruklardan aşağı inmeyeceğini sanan bir avcının avına av olup yuvarlanışını, kendini sevilmeyeceğine inandırmış mutsuz bir kadının da trajik hayatı içinde avken nasıl avcı olduğunu anlatıyor.

kitapta narsistlik derecesinde kendine hayran olan bir erkeğin kadınlarla olan iliskisi ve hayatı anlatılıyor.Doktorun hastası olan kişi yıllar içinde terapi almaya devam edince aslında çocukluğunda yaşadığı travmaların sonucu hayatının ne hale geldiği ve yasadıkları neticesinde kendi iç dünyasına yaptığı yolculuk çok güzel anlatılmıs.

Kadınları şıp diye tavlayan birkaç erkek tipi vardır. Sonunda yanacağını bile bile kadınlar onlara kapılır. Adamı “düzeltecek” kadının kendisi olduğuna hemen inanır. Oysa o adamların kalbine giden haritalar çok siliktir.

Kadın ne yaparsa yapsın yolu bir türlü bulamaz. Ne kalbe giden yolu, ne de artık çıkış yolunu… O, bağlanmadıkça ona daha çok bağlanır.
Çoğunlukla hikayenin finalinde de sahnede sadece göz yaşları, bitmek bilmeyen aşk acısı ve kırılmış gurur kalır. Erkek ise başka bir kadının sahnesinde oyuna çoktan başlamıştır.

Madalyon Psikiyatri Merkezi’nin kurucusu Psikiyatrist Dr. Gülseren Budayıcıoğlu, yıllardır biriktirdiği deneyimiyle, doruktan aşağı inmeyeceğini sanan bir erkeğin bir kadın yüzünden yuvarlanışını, kendini sevilmeyeceğine inandırmış mutsuz bir kadının da trajik hayatı içinde avken nasıl avcı olduğunu yazmış. Bu kurgu değil; gerçekten yaşanmış bir hikaye.

Budayıcıoğlu, birbirlerinin hayatını mahvetmiş iki danışanının yaşamından yola çıkarak yazmış Kral Kaybederse’yi…

Kazanova’yı şöyle anlatıyor:

“Pek çok kadının gönlüne taht kurmuş bir kraldı o. Uzun süre ne kendi inandı tahttan indiğine, ne de kadınlar. Ama bir şeylerin değiştiğini yine de ilk hisseden kadınlar oldu; ona yıllarca köle gibi itaat eden kadınlar…”

Bakalım bu nasıl olmuş. Başlıyoruz.

Kitabı okurken etik bir endişe duydum. Onların yaşadıklarını yazarken onlardan izin aldınız mı?

Bu kitabı yazarken kimseden izin almadım. Zaten biri öldü (Kenan) ve onun en büyük isteği benim bu kitabı yazmamdı. Fadi (Kenan’ın sevgilisi) ise şu an yurt dışında. Umarım Handan Hanım (Kenan’ın eşi) ve Fadi kitabı okur.

Peki, Fadi’den sonra Kenan’ı tedavi etmeniz doğru muydu? Benimle ufak sorunlar yaşayan kişilerin psikiyatrı oldukları için benim danışan olmamı kabul etmeyen üç psikiyatr var! Siz neden kabul ettiniz?

Biz genelde almamayı tercih ederiz. Tercih bana kalsaydı almazdım. Kenan’ı danışan olarak almamak için gayret ettim ama beceremedim. Kenan reddedilme korkusuyla bana gelirken bir de ben onu reddedemedim.

Fadi de, Kenan’da tesadüfen sizin danışanınız oldu. Psikiyatrik süreç boyunca Kenan’a Fadi’nin de doktoru olduğunuzu söylediniz mi?

Hayır, söylemedim.

Kitap tanıtım amaçlı ve Alıntıdır.

“KADININ, HİÇBİR KADININ YAPAMADIĞINI YAPMAK GİBİ BİR HAYALİ VARDIR”

Neden çoğu kadında arıza erkeklere aşık olma eğilimi var? Kenan gibi…

“BİLİNÇDIŞI, MİT GİBİDİR”

Bilinç dışını bir yer olarak anlatsanız, nasıl bir yer olurdu?

Milli İstihbarat Teşkilatı metaforu doğru olur çünkü bilinçdışı fişler bizi. Her şeyi kaydeder; yanlış bir şey yaparsan silinmez bir kalemle, büyük harflerle yazar. İnsanlar bu anılara tahammül edemedikleri için onları buzdağının altına yani bilinçdışına iterler.

Arıza erkeklere aşık olan kadınlar aldatılacaklarını bile bile neyi kanıtlayamaya çalışıyorlar?

Kadın aldatılacağını bilir ama bambaşka mekanizmalarla kendini kanıtlamaya çalışır ve o adamı düzeltebilme ihtimaliyle iç huzurunu sağlamayı ister.

Haklısın. Diyelim ki Fadi, Kenan’la evlenseydi ne olurdu?

BU TİP ERKEKLER TAHTTA OTURDUKLARI SÜRECE DEĞERLİDİR”


Kenan’dan kendine koca yapsa onu tahtından indirirdi diye düşünüyorum.

Bu tip erkekler, elde edilemediği ve ona birçok kadın tarafından talep olduğu sürece yani tahtta oturdukları sürece kadın için değerlidir.

Yaygın görüşe göre bu tür ilişkilerde kullanılan kadındır; görünen düzeyde erkek cinsel olarak kadını kullanır. Oysaki kadın da adamı duygusal eksiğini tamamlamak için kullanıyor. Bu çift taraflı bir çıkar ilişkisi, değil mi?

Çok doğru. Bu nedenle de ilişkiler yürümüyor.

“ARKADAŞLIK CİNSELLİĞE KOLAYCA BAĞLANABİLİYOR”

Bağlanamayan, Kenan gibi erkekler çok sık karşımıza çıkıyor. Sevişelim hemen bitsin’cilerin bu kadar çoğalması yaşadığımız dönemle ilgili olabilir mi? Neden böyle oldular?


Başka bir kuşak doğdu. Benim kuşağımın içine doğduğundan çok farklı bir dünya yaşıyorlar.  Mutlaka bir ulaşılmazlık, gizem olmalı ki aşk doğa bilsin. Boşanmak, kınanan ve insanları zor durumda bırakan bir olguydu. Erkeğin karısını aldatması bütün itibarı kaybettirirdi. Kadının aldatması hayal bile edilemezdi.

Bu tip erkeklerden kurtulamamak Stockholm Sendromu gibi mi?

Kadının iç dünyası erkeklerden çok farklı. Kadın hiçbir zaman saygın ve özgür olamamış. Tarih boyunca çok acı çekmiş. Bu yüzden ancak erkek önemli biri olursa, verdikleri değerli oluyor.


“KADER DEĞİL, KARAR”

Sürekli bu tür ilişkiler yaşayan kadınlar bu tercihlerini nasıl değiştirir? Bu kader mi?

Asla. Bu kader değil, karar.

Nasıl fark edecek bunun kader değil, karar olduğunu?

Tekrar eden motifi görerek! Buna “kader motifi” diyorum. Ama kendimizi fark ederek değiştirebileceğimiz bir motif.

Motif ne demek?

Geçmişte yaşadıklarımız bir motif çıkarır ve onu tekrar tekrar örerek kocaman bir yatak örtüsü çıkarır. O motif sağlıklı değilse, hatalıysa sürekli tekrar ettiği için yatak örtüsü de hatalı olur. İnsan doğru yolu motiflerini değiştirerek bulur.

Tekrarlanan motifi fark ederek geleceği görebilir. Ama motifin ne olduğunu nasıl fark edecek?

Motif kaç yaşında yaşadıklarımızla şekilleniyor?

İlk 6 yaşta ve ergenlikte pek çok şeyin etkisiyle bilinç dışı bir motif oluşur. Hayatın ona getirdikleri ve onun hayata verdikleriyle oluşan keskin bir motif.

“BİR KERE TERK EDİLEN HEP TERK EDİLİR”

Yani bir kere terk edilen biri, motifteki hatayı fark etmezse tüm ilişkilerinde mi terk edilir?

Birisi bir kere terk edilmişse muhtemelen hep terk edilecektir. Terk edilen, “her şeyi doğru yaptım, ona saygı gösterdim, elimden geleni yaptım ama sonuçta ben terk edildim” diye isyan eder. Sonra “Bu kişi doğru kişi değildi. Bundan sonraki ilişkimde yine aynı davranacağım ama bu sefer yürüyecek” der fakat asla yürümez.

Neden?

İşte bu “Neden?” sorusunu kişi kendine sorabilse keşke… İnsan ruhu karmaşıktır. Doğruyu yanlışı ayırt edemez. İlişkilerde doğru sandığımız birçok şey yanlıştır. Belki doğru olduğunu düşündüğünüz şeyleri yaptığınız için terk ediliyorsunuz.

Neden? Sıkıcı olabildikleri için mi?

Çünkü onlarla olmak kolaydır. 50 Lira’ya pazardan aldığınız ayakkabıyla, 5 bin Lira’ya aldığınız markalı bir ayakkabıyı evde koyduğunuz yer bile değişiktir.

İLİŞKİNİN İPİ KİMDE?

İnsanları ve ilişkileri ayakkabıya mı benzetiyorsunuz?

Durumu anlamayı kolaylaştıracak bir metafor olarak bu örneği verdim. Hepimiz kendi değerimizi kendimiz biçeriz.

Ama Kenan’ın düşüşü de Fadi’nin elinden oluyor; Kenan, Fadi onu terk edince bir kuyuya düşüyor ve her şeyini kaybediyor. Onu terk ederek, sizin deyiminizle, pazardan alınan ayakkabıyı Kenan’ın gözünde marka ayakkabı mı yaptı yani?

Aslında yapmadı. İlişkiler de kazanmak ve kaybetmek terimlerini kullanmak zorundayız. İlişkilerde kazanan taraf olmak çok önemli çünkü kazanan isterse ilişki bitiyor, istemezse bitmiyor. Bu hikayede uzun süre ip Kenan’da. Fadi’nin onu terk etmesi tahttan inmesine neden oldu çünkü kendine olan güvenini bitirdi. Adam hayatında hiç terk edilmemiş, “O kim ki beni terk edecek” diyor.

“KADIN, ZAYIF ERKEĞİ AFFETMEZ”

Kendine güvenini yitirmesiyle başka kadınların da ona ilgisi azalıyor. Neden?

Zayıf erkeği kadın hemen fark eder ve asla affetmez, gözünü oyar.

Neden?

Kadının tarihinde yüzyıllarca kölelik vardı, yüzyıllarca kadın hayvandan sonra geldi. Oralardan buraya gelmişiz ama bugün kendimizi çok güçlü hissetsek bile kolektif bilinç dışımızda yüzyılların izi hala durur. Kadınların kendine tam olarak güvenmesi zamana bağlı. Erkekler bu zamanı çok güzel kullanmışlar ve yıllardır üstteler, biz de aşağıda köle…

O zaman dominant ve kendisinden güçsüz erkeklerle birlikte olmayı tercih eden kadınları nasıl açıklayacaksınız?

Bunun temelinde mutlaka başka bir şey oluyor. Dominant bir erkekle birlikte olunca dominantlığından vazgeçmek zorunda kalacağını düşünüyor olabilir. Doğrusu akılcı bir yol…

“BU BİR BAŞARISIZLIK ÖYKÜSÜ”

Kenan’ın hikayesi çok zenginken sonunda huzurevinde hayatını kaybeden bir adamın başarısızlık hikayesi. Ve siz 20 yıldan fazla onun terapistiydiniz. Bu sizin de başarısızlığınız sayılmaz mı?

Evet, bu bir başarısızlık öyküsü… Ben bu danışanımla 25 yıl uğraştım ve onu düştüğü çukurdan çıkaramadım. Ama psikiyatride her şeyi karşılıklı yapabilirsiniz; Kenan aslında benim onu kurtarmamı istemiyor, kendini cezalandırıyor.

Kral Kaybederse’de siz de psikiyatrist olarak kendi iç hesaplaşmanızı mı yaptınız?

Evet, okuyucular en çok kendimi açıkça anlatmamı ilginç buluyorlar.

Okurken sizin Kenan’a aşık olduğunuzu düşündüm.

Diğer hastalarıma çok daha yakın davranırım. Kenan’a yakın davranamadım, çok korktum. Alanında yani kadınlar konusunda çok profesyonel…

YEDEKLİ YAŞAMAK İSTEYEN ERKEKLER…

Eşiniz bu kitabı okudu mu? Yaşıyor mu?

Hayır, kaybettim. Ama Kenan’la çalışırken yaşıyordu.

Kıskanıyor muydu?

Hayır, zaten Kenan’la tanışıyorlardı. Yanına beraber gittiğimiz oluyordu. Benim eşim de en az Kenan kadar yakışıklı ve havalı bir adamdı.

Kenan, Handan’ın evi için “soğuk hava deposu, kasvet yüklü” diyor. Bütün bunlara rağmen ondan neden vazgeçmiyor?

Hep yedekli yaşamak istiyor. En büyük korkusu yalnız kalmak çünkü içinde doldurulamayan bir boşluk var. O nedenle hep birilerini bulunduruyor. O da hayatını kadınlarla bütünlemeye çalışıyor.

NARSİZM, DİBİ DELİK BİR KUYU YARATIR

Kenan gerçek anlamda kimseyi sevmedi mi?

Sevmedi.

Yani, Fadi yüzünden ölse de sevdiğine inandıramadı mı sizi?

Fadi için hiç “Seviyorum, aşığım” demedi. Sadece “Bana iyi bakıyordu” diyordu. Yaşadığı duygular narsizmin yarattığı dibi delik bir kuyu gibiydi;

Kenan hayatta kimseyi mi sevemedi yani?

Evlat edindiği Vedat’ı sevmişti.

KADIN OBEZİ ERKEKLER BOŞLUKLARINI KADINLA DOLDURMAYA ÇALIŞIR

Kenan’a “kadın obezi” diyebilir miyiz?

Evet, onun da boşluğunu doldurmak için buna ihtiyacı var. Huzurevinde ölüm korkusu bile geçiyor ki narsizimde bu çok yüksektir. Bambaşka bir ruh haline girdi ve huzuru yakaladı.

Kadınların bunalımdayken saç kesmesiyle ilgili yazdıklarınız beni şaşırttı. Bunalımdayken saçlarını kestirmek sembolik olarak kendini kesmeyi ve intiharı mı çağrıştırıyor?

Genelde bunu kadınlarda daha çok görürüz ve bu intiharı simgeler. Dışarıdan stil yaratmaya çalışıldığını zannederler ama öyle değildir. Depresyonun belirtisidir ve psikiyatristleri harekete geçirir.

“PSİKİYATRİSTE DELİLER DEĞİL, AKILLILAR GİDER”

Psikiyatriste deliler mi gider yoksa akıllılar mı?

Psikiyatriste deliler değil, akıllar gelir. Ortalama popülasyonun ortalamasının daha üstünde insanlar gelir çünkü biri kendi kararıyla geliyorsa problemi olduğunun farkındadır. Son yıllarda hiçbir sorunu olmayan insanlar da gelmeye başladı çünkü kendilerini tanıyıp, gelişmek istiyorlar.

Ben şöyle düşünüyorum: Herkesin bir acı kapasitesi var. Çok acı bir olay yaşasanız da genele göre önemsiz bir sebeple acı çekseniz de acı kapasiteniz belli ve küçümsenmemeli.

Çok güzel söyledin. Bunu danışanlarıma anlatmak için birkaç seans harcıyorum. İnsanlar, önemli sorunları olmayanların daha az acı çektiği yanılgısına kapılıyorlar. Daha çoğu, daha azı elbette var. Ama her şeyi olan insanlar da acı çekebiliyor. Acı, acıdır.

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.