İşgal (İstanbul’da Yabancı Güçler 1918-1923) - Turan Akıncı - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

İşgal (İstanbul’da Yabancı Güçler 1918-1923)  –  Turan Akıncı

İşgal (İstanbul’da Yabancı Güçler 1918-1923) – Turan Akıncı

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2020
Eklenme: Ocak 18th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 504
Yazar: Turan Akıncı

1.488 Kişi Tarafından Görüldü

Osmanlı Devleti 1299 yılında Söğüt’te kuruldu. 1680 yıllarında en büyük coğrafi büyüklüğe erişti. Daha sonraki yıllarda eğitimi, üretmeyi, tarımı ve sanayileşmeyi ıskaladığı için güç kaybetti. Devlet-i Osmani 1850’li yıllarda ağır bir borç yükü altına girmesine rağmen bu paraları eğitimde ve sanayide kullanamadı. I. Dünya Savaşı’nda topraklarından önemli bir kısmını kaybeden devlet artık bitmişti.

Mondros ateşkesi sonrasında Müttefikler tarafından Osmanlı toprakları işgal edildi. Aralarında önceden yaptıkları anlaşmalar ile Osmanlı topraklarını paylaşmışlardı. 1920 yılında imzalanan Sevr Antlaşması çoktan hazırdı. Bu süreçte İstanbul şehri iki defa işgal yaşadı.

Birinci dünya Savaşı sırasında Müttefiklerin donanmalarıyla Çanakkale Boğazı’ndan geçip İstanbul’u işgal etme planları Osmanlı ordusunun destansı savunması sonucu boşa çıkmıştı. Ancak bundan üç yıl sonra, Mondros Ateşkes Antlaşması (1918) uyarınca, Müttefik güçler Çanakkale Boğazı’ndan direnişsiz geçtiler ve 160 gemiyle İstanbul’a girip şehri kontrol altına aldılar.

16 Mart 1920 günü ise şehri resmen işgal edip, Osmanlı meclisini kapattılar ve ağır Sevr maddelerini sadrazam Damat Ferit Paşa’ya imzalattılar.

Bu arada, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkarak başlattığı kurtuluş mücadelesi meyvelerini vermeye başladı. Müttefikler 6 Ekim 1923’te İstanbul’u terk etmek zorunda kaldılar.

Araştırmacı Turan Akıncı, yüzyıllarca Osmanlı İmparatorluğu’nun merkezi olmuş bir şehirde, bu onur kırıcı işgal dönemi boyunca yaşananları ve aynı dönemde, Anadolu’da gerçekleşen kurtuluş mücadelesini tüm detaylarıyla gözler önüne seriyor.

Turan Akıncı’nın işgal adlı eseri adı üzerinde Müttefik devletlerin İstanbul’da yürüttüğü faaliyetlerden bahsetmektedir. Tarih kitaplarında anlatılan işgal bahsine göre oldukça detaylı bir anlatım vardır.

İşgal devletlerinin yöneticilerinin Osmanlı devlet adamlarıyla olan ilişkileri kitapta fazlasıyla yer almıştır. Kitabı özel yapan bir diğer konu da arşiv meselesidir. Kitapta önemli ölçüde İngiliz arşivinden yararlanılmıştır. Bu da eseri özgün olarak tanımlamamıza olanak tanır.

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.