Gölgede ve Güneşte Futbol - Eduardo Galeano - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Gölgede ve Güneşte Futbol – Eduardo Galeano

Gölgede ve Güneşte Futbol – Eduardo Galeano

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2017
Eklenme: Ocak 18th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 265
Yazar: Eduardo Galeano

1.048 Kişi Tarafından Görüldü

‘Şampiyonanın bir başka sürprizi de Türkiye’ydi. Hiç kimse bu ülkenin önemli bir başarı elde edeceğine inanmıyordu. Türkiye, dünya kupalarından elli yıldır uzaktı. Brezilya’ya karşı oynadığı ilk maçta hakemin kararıyla göz göre göre haksızlığa uğradı; ama yoluna devam etti ve sonunda üçüncü oldu. Enerjik ve kaliteli futboluyla kendisini küçük gören uzmanların ağzını açık bıraktı.`

Gerçek bir futbol tutkunu olan Uruguaylı ünlü yazar Eduardo Galeano, Dünya Kupalarına ilişkin gözlemlerini anlattığı Gölgede ve Güneşte Futbol’a 1998, 2002 ve 2006 kupalarını da ekledi. Yeni bölümleriyle birlikte yayınladığımız Gölgede ve Güneşte Futbol, futbol coşkusuna yaşama sevincini de katan bir kitap. Kucaklaşmanın Kitabı’nın, Ateş Anıları’nın yazarı, kendisini bir ‘iyi futbol dilencisi’ olarak niteliyor ve futbolun destansı kahramanlarına, ağları sarsan gollere ticaret ve siyaset açısından değil, kültürel açıdan yaklaşıyor. Galeano, futbolun şiirini yazıyor.

Gölgede ve Güneşte Futbol özeti

Yazar, kitabını Dünya Kupaları üzerine bina etmiş; her Dünya Kupasını anlatmadan önce o esnada dünyada yaşanılan önemli gelişmeleri kısa ve öz şekilde ifade etmiş. Bunlardan özellikle, iktidara geldikten sonradan itibaren hiç değişmeyen “Miami’deki güvenilir kaynaklardan gelen haberlere bakılırsa Fidel Castro her an devrilebilirdi.” şeklindeki verdiği bilgi beni güldüren başlıca unsurlardan biriydi.

Yazarın kendisinin de Uruguaylı olması sebebiyle özellikle futbolun Latin Amerika için önemini rahatlıkla görebiliyoruz. Öyle ki, Brezilya’da hastanenin, okulun olmadığı bir yer bulma imkanı olduğunu ancak bir futbol sahasının olmadığı bir yer bulmanın imkansız olduğu, Pele’nin 20 yaşında bir efsane olduğunda Brezilya hükumetinin onu milli servet ilan ederek yurt dışına satılması yasak etmesi, 1950 Dünya Kupası finalinde Maracana’da Uruguay’a kaybedilen finalin açtığı yaranın sızısının her Brezilyalı için daimi olduğunu, Uruguay’ın güzel futboluyla kazandığı dünya şampiyonlukları ve halkın bir olup buna sevinmeleri gibi birçok örnekle bu durumu daha iyi anlıyoruz.

Bununla birlikte yazar, futbolu dine, stadyumu mabede, seyircileri de dinin üyelerine benzetir. Seyirciler hafta sonu coşkuyla maça giderler. Maçta tuttukları takımı tutkuyla desteklerler, atılan her golde hiç tanımadıkları insanlara sarılarak birlikte sevinirler, yenilen her golde ise birlikte üzülürler. Ve takımın attığı her golü her seyirci “Attık,” yenilen her golü de “Yedik,” der sanki kendi bizzat atmış veya yemiş gibi.

Bölüm bölüm oluşturulan gözlemlerde Galeano gözlerini her kesime yöneltiyor. Dönemin siyasi durumu, taraftarlar, spikerler, sosyal yaşam, kaleciler, defanslar, orta sahalar, forvetler, güzel goller vs. hepsi Uruguaylı yazarın gözleminden nasibini alıyor. Bunun yanında Galeano, kapitalist düzene selam göndermekten de geri kalmıyor.

Bu kitabında hem futbolda yer alan kişilere ve kavramlara ilişkin kendine has bir şekilde tasvir etmiş ,hem futbol tarihinde yer alan tarihte iz bırakmış dünya şampiyonalarında kendini taraftarlara tanıtmış önemli futbol simalarına ilişkin bilgilendirici anekdotlar vermiş .

Son olarak futbolun sadece futbol olmadığını bunun siyasi ve ekonomik sebep ve sonuçlarının olduğunu da örnekler ile okura göstermiş .

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.