Elsa'nın Gözleri - Louis Aragon - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Elsa’nın Gözleri – Louis Aragon

Elsa’nın Gözleri – Louis Aragon

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2018
Eklenme: Ocak 18th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 228
Yazar: Louis Aragon,

1.147 Kişi Tarafından Görüldü

“Elsa’nın Gözleri”, Aragon’ın Elsa’ya yazdığı aşk şiirleriyle birlikte, İkinci Dünya Savaşı sonrası, Fransa’nın işgaline ve faşizme karşı direniş şiirlerini de kapsar. Aragon’un “Elsa’nın Gözleri” adlı ünlü şiirini hepimiz biliriz. Şairin ilk baskısı 1942’de yapılan ve aynı adı taşıyan kitabının tamamı Hüseyin Demirhan tarafından dilimize çevrildi.

“Bu radyumu uranyum taşından elde ettim
Yaktım elimi onun yasak alevinde ben
Sen ey cennetim benim yüz kez bulunup yiten
Gözlerin Peru’m benim Hint’teki altın kentim

Bu akşam paramparça oldu evren ansızın
Korsanların ateşe verdiği kayalıkta
Baktım deniz üstünde ışıl ışıl yanmakta
Elsa’nın o gözleri o gözleri Elsa’nın”

Elsa’nın Gözleri özeti

Aragon’nun Elsa’ya olan bağlılığı.Louis Aragon Elsa’yla tanıştıktan sonra sadece onun için şiir yazar,bir anlamda kendini ona adar bu anlaşılır bir şeydirki aşkın kısa ve genel kabul gören tanımına da uygundur kendinden vazgeçme tabii olay kendini adamak olsa,kendini aşkına adamak olsa sadece onun için yaşasa ama bu kadar değil.

Aşk dediğimiz çok farklı anlayışlarla var olabilen bir duygudur.Buna bir şey diyemiyoruz ama işte durum çok farklı boyutta varınca “aşk bu mu ?”sormadan edemiyor insan,çünkü aşk seni ve aşık olduğun kişiyi yükseltmelidir tersi çok tuhaf bir durum olur.

Elsanın ölümünden sonra Louis Aragon Elsa’nın çekmecesinde eşyaların arasında Elsa’nın “sevgili” yaptığı ve yapacağı bir erkek listesi ve şu notu bulur:”Herkes beni sevsin…Bütün erkekler bana hayran olsun istiyorum.

Louis Aragon’nun tek taraflı kendini adadığı bir aşkı var, vasiyeti üzere Elsa’nın yanına defin edilir ;

Louis Aragon – Elsa’nın Gözleri… 1897 yılında doğmuş Louis Aragon. Annesini uzun süre ablası bilmiş. Evlilik dışı bir çocuk olmanın sıkıntılarını yaşamış. Hüzünlü, yalnız bir çocukluk geçirmiş. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları’na katılmış. İlk şiir kitabını 25 yaşında yayımlamayı başarmış. 1926 yılında basılan “Paris Köylüsü” isimli kitabı büyük yankı uyandırmış.

1927 yılında Fransız Komünist Partisine katılmış. Bu süreçte ciddi sağlık sorunları yaşamış. “Sonsuzluğun Savunması” isimli 600 sayfalık romanını yakmış.

Ne derinmiş içmeye eğildiğim gözlerin
Gördüm ki güneşlerin yansır oraya tümü
Her umutsuz onlara dalıp bulur ölümü
Ben kendimi yitirdim ta dibinde o yerin

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.