Çocuk Yasası - Ian McEwan - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Çocuk Yasası – Ian McEwan

Çocuk Yasası – Ian McEwan

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2016
Eklenme: Ocak 18th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 153
Yazar: Ian McEwan

2.672 Kişi Tarafından Görüldü

Londra’da yaşayan, Yüksek Divan Aile Hukuku Dairesi’nin en başarılı ve ünlü hâkimlerinden Fiona Maye, özel hayatındaki kriz karşısında çaresizdir: Kocası Jack onu genç bir kadın için terk etmektedir. Fiona tam bu sırada kendini Adam Henry davasının hâkimi olarak bulur.

On yedi yaşında bir lösemi hastası olan Adam, tedavisi için elzem olan kan naklini günah olduğu gerekçesiyle reddetmektedir. Onun kişisel haklarına saygı göstermekle bu hakları çiğneyerek hayatını kurtarmak arasında kalan Fiona, bir sonuca varabilmek için Adam’la görüşmeye karar verir. Bu görüşme ikisinin de hayatını değiştirecektir.

“Çocuk Yasası”, inançlarla kanunların kırılganlığına ve insanlar arasındaki mesafelere dair, içe işleyen, unutulmayacak bir roman. Roza Hakmen’in Türkçesiyle.

“Hayatımın en sıradışı, güçlü ve dokunaklı okuma deneyimlerinden biri… Bütünüyle çarpıcı, hassas dengeler üstüne kurulmuş, kusursuz işlenmiş ve çok güzel yazılmış bir roman.” Alberto Manguel

“Yaşayan en iyi yazarlardan biri olan Ian McEwan’dan önemli bir roman daha.” Washington Post

Özeti

Bir mahkeme bir çocuğun… yetiştirilmesiyle ilgili … herhangi bir hususta karar verirken öncelikle çocuğun refahını dikkate alacaktır. Çocuk Yasası, madde 1.

Bir çocuğa refah vermenin en etkili yolu ona varoluş çabasını anlamlı kıldırmak ve hayatında en çok ihtiyaç duyacağı şeyi “Sevgi” yaşatmak ve yaşatmasını sağlamaktır.

Kitap, Çocuk Yasası,madde 1 cümlesi ile başlıyor. Ana karakterimiz Yüksek Divan Hakimi Fiona May. Fiona , mesleğinde çok başarılı ve deyim yerindeyse zirve noktasında ancak özel hayatında yaşadığı problemler ile karşımıza çıkıyor ilk sayfalarda,kocasıyla yaşamış olduğu kriz,mesleğinden dolayı özel hayatını ihmal ettiğini düşünmesi onu çıkmaza sürüklüyor.

Fiona mesleği gereği zorlu davalarla uğraşan bu davaları çözümlendirme ve karara bağlama konumundadır.

İlk dava, Boşanmış Yahudi bir karı kocanın çocuklarının eğitimiyle ilgili bir görüş ayrılıkları yaşadığı bir velayet davası. Tarikata mensup olan baba çocuklarının özgürlüklerini bir hiç olarak görüp dinden başka bir şey düşünmeyen biri.Anne ise daha özgürlükçü,çocuklarının karma bir okula gitmesini istiyor.

“Erkek olsun kız olsun, bir insan için en alçaltıcı şey, iyi bir eğitimden ve düzgün bir işte çalışma onurundan mahrum edilmekti”(s.16)

Diğer dava, yapışık ikizler. Jamaikalı ve İskoç bir anne babanın birbirine yapışık erkek ikizleri. İkizlerden birinin kalbi çalışmıyor ve diğerine muhtaç, İkisinin birden ölmemesi için birbirlerinden ayrılmaları gerekmekte, aile ise inançları gereği bunu cinayet olarak görüyor ve karşı çıkıyor.

Son dava ise kitabın temel meselesi. 17 yaşında lösemi hastası Adam Henry. Adam, acilen kan nakli olmak zorundadır. Ailesi ise inançları gereği(Yelova Şahitleri)kan nakline karşı çıkmaktadır. Onlar için kan kutsal ve insan ruhunun özüdür.Yasalar ise henüz reşit olmayan çocuk için ailenin rızasının önemli olduğunu söylüyor.

İnançları uğruna göz göre göre bir çocuğun ölümüne seyirci kalmak mı, yoksa en önemli şeyin bir çocuğun hayatı olduğuna karar vermek mi?

“Bir çocuk din uğruna kalkıp kendini öldürmemeli.”(s.63)

Çocuk Yasası, 152 sayfa süren kısa bir kitap olmasına rağmen adalet ve hukuk ,dini inançlar ve özgürlükler,yaşama hakkı gibi gündelik hayatımızda yaşamış olduğumuz sorunlu meselelere yer veren oldukça doyurucu bir kitap, okurken kendime bir çok sorular sorduğum kitap düşüncelerimi sorgulamamı sağladı.

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.