Ateşe Dönen Dünya: Sarıkamış - Reyhan Yıldız Bingür Sönmez - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Ateşe Dönen Dünya: Sarıkamış – Reyhan Yıldız Bingür Sönmez

Ateşe Dönen Dünya: Sarıkamış – Reyhan Yıldız Bingür Sönmez

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: Ocak 2008
Eklenme: Ocak 17th, 2024
Dil: Türkçe
Sayfa: 384
Yazar: Reyhan Yıldız, Bingür Sönmez

4.154 Kişi Tarafından Görüldü

Sarıkamış şehitlerinin üzerlerine serilmiş kar, yıllarca “görünmez” biçimde üzerlerinde örtülü kaldı. Üst üste yığılı donmuş ölülerin fısıltıları tarihin derinliklerine kazındı. Yaşananlar bir bilinmezliğin girdabına sürüklendi. Ne yenilginin nedeni ne şehit sayısı tam olarak bilindi. Zaman geçti, tarihe uzanan eller o görünmez örtüyü araladı. Fısıltılar ses buldu. Ortaya Sarıkamış Harekâtı’nın bilinmeyen öyküsü çıktı.

Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Reyhan Yıldız, Ateşe Dönen Dünya; Sarıkamış kitabında 22 Aralık 1914 – 5 Ocak 1915 tarihleri arasında 120 ile 180 bin arasında şehit verilen Sarıkamış Harekâtı’ nın tarihçesini belge ve fotoğraflarla anlatıyorlar. Kitap Sarıkamış Harekâtı Kaynakçası ve Ateşe Dönen Dünya: Sarıkamış belgeseli ile bir arada sunuluyor.

Geçmişi öğrenmeden bugüne ulaşmanın mümkün olmadığını bu kez “ateşe dönen dünya” nın içinden geçerek anlıyoruz.

Rakamlar verilirken şehit ve yitik konusunda ciddi bir kavram karmaşası var. Kayıtları yapılamadan cepheye sürülen gönüllülerin, adeta soykırım şeklinde katliama uğrayan yerli halkın ve göçler sırasında yaşamını yitirenlerin tam sayısını bilmek hiçbir zaman mümkün olmayacak. 1933’te Genelkurmay Başkanlığı’nca yapılan bir açıklamada “120 bin kişiye ulaşan 3. Osmanlı Ordusu birçok evlatlarını kar altında gömerek, 12 bin kişiyle hudut gerisine çekilerek tarihe hazin ve acıklı bir safha kaydetti” deniliyordu. Sarıkamış yitiklerinin 108 bin kişi olduğuna işaret edilmektedir. Ayrıca komutanlar harpten sonra donmalardan sorumlu tutularak Divanı Harp’te yargılanmaktan korktukları için donmaların çoğunu firar olarak rapor etmişlerdir. Bu rakamlar; hiçbir kaydı olmadan cepheye gönderilen gönüllüleri, 11. Kolorduya ihtiyaç oldukça Erzurum Depo Taburlarından gönderilen askerleri, Teşkilatı Mahsusa Kuvvetleri’ni, yerli halktan olan kayıpları, geri çekilme sırasında köylerde kalan yaralıları ve hastaları, hasta ve yaralı olarak evine döndükten sonra yaşamını yitirenleri, firarileri, sivil göçleri, esarete gidip dönemeyenleri ve Erzurum-Sarıkamış arasındaki 150 kilometre boyunca ve Van’dan Trabzon’a çekilen 300 kilometrelik sahada dağlarda kalan şehitleri ihtiva etmemektedir.

Enver Paşa’nın şan ve şeref kazanmak üzere giriştiği Sarıkamış Harekâtı, Osmanlı Devleti’ne çok pahalıya mâlolmuş, onbinlerce vatan evlâdı yok yere hebâ edilmişti.

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.