İki Dirhem Bir Çekirdek - İskender Pala - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

İki Dirhem Bir Çekirdek – İskender Pala

İki Dirhem Bir Çekirdek – İskender Pala

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: Eylül 2004
Eklenme: Ocak 17th, 2024
Dil: Türkiye
Sayfa: 212
Yazar: İskender Pala

1.624 Kişi Tarafından Görüldü

Anlatımı güzelleştirmek, savunulan fikir ve düşünceyi daha etkili kılmak üzere her dilde kalıplaşmış bazı sözler bulunur.

Atasözleri, dua ve temenni cümlecikleri, sövgü ve ilençler, bilmece ve tekerlemeler, vb…

Bu tür kalıplaşmış sözler arasında, dilin bünyesinde en sık rastlanılanlar ise deyimlerdir. İki ya da daha fazla kelimeden meydana gelen ve kelimelerin öz anlamları dışında bir anlam ifade eden söz gruplarına deyim denir.

Eskiler buna tabir derlerdi. Dilin bünyesinde kalıplaşmış ve kökleşmiş olarak değişmeden kullanılan deyimler, hiç şüphe yok ki anlatıma canlılık ve güç katarlar.

Bu sayede düşüncelerin ve olayların muhataba daha etkili biçimde yansıtıldığı bir gerçektir.

Deyimler, atasözleri gibi her durumda kesin doğru olmayabilir ve genel kural niteliği taşımaz; bunun yerine yalnızca özel bir durum karşısında doğru kabul edilir ve öylece kullanılırlar.

Nitekim kurallı bir cümle niteliği gösteren deyimler de vardır ve bunlar atasözlerine benzese de anlatımda deyim görevi yaparlar. “Et tırnaktan ayrılmaz” dediğimizde her durumda kesin bir doğruyu anlatmış oluruz; bu bir atasözüdür.

Oysa “et tırnak olmak” dersek bazı durumlar için geçerli olan bir deyimi ifade ederiz. “Atı alan Üsküdar’ı geçti” dediğimiz vakit özel bir durumu, “Garip kuşun yuvasını Allah yapar” dediğimiz vakit de genel bir doğruyu anlatmış oluruz. Elinizdeki çalışmada yer alıp da atasözü gibi görünen deyimler bu türdendir.

Deyimlerimizin ortaya çıkış hikâyelerini bilmenin, dilimizin kültüre yansıyan yüzüne bir renk katacağı kesindir.

Umarız, bu konuda daha geniş araştırma yapacaklar için bu küçük kitap bir başlangıç olur.

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.