Engereğin Gözündeki Kamaşma - Zülfü Livaneli - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Engereğin Gözündeki Kamaşma – Zülfü Livaneli

Engereğin Gözündeki Kamaşma – Zülfü Livaneli

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: 2008
Eklenme: Ocak 21st, 2024
Dil: Türkçe
Sayfa: 168
Yazar: Zülfü Livaneli

4.153 Kişi Tarafından Görüldü

1944, İSTANBUL… Einstein’in Atatürk’e yazdığı, bilinen mektup üzerine Nazi Almanyası’ndan Türkiye’ye gelen Alman bilim adamlarından Profesör Ludwig Steinfeld, İstanbul Üniversitesi arşivinde çalışırken bir haremağasının elyazmalarını bulur.

İnsan-iktidar ilişkilerinin yer aldığı elyazmaları, profesörün kendi notlarıyla zenginleşir ve gün ışığına çıkar. Belki de Steinfeld, anlatılanlar ile kendi yaşamı arasında bir paralellik kurmuştur; kimbilir.

17. YÜZYIL OSMANLI SARAYI… Bir idam mahkûmu olarak yıllarca ölümü bekleyen şehzade, birdenbire mutlak iktidarın sahibi olur. Öyle bir iktidardır ki bu, ülkesinde yaşayan milyonlarca insanın canı onun iki dudağı arasındadır.

Saraydaki haremağası ise cinsel gücü elinden alınmış bir hadım olarak tam bir iktidarsızlık simgesidir. Ancak bu iktidar alışverişi yön değiştirecek ve padişah mutlak iktidarsızlığın, haremağası ise padişah üzerindeki iktidarın temsilcisi olacaktır.

Bu roman, hem karanlığın, hem de aydınlığın romanı. En yıkılmış, en çürümüş bir insanın içindeki insani duyguların, bir an gelip, bir ışık topu olup parladığı roman, birçok nitelikleriyle yalnız ülkemizde değil, dünyada da hayranlıkla karşılanacak, hak ettiği yere oturacaktır.’

YAŞAR KEMAL
Engereğin Gözündeki Kamaşma, bir tarih romanı değil. On yedinci yüzyıl Osmanlı sarayının dekor olarak kullanıldığı, iktidar, aşk, şiddet ve cinsellik tutkularını irdeleyen psikolojik bir roman.

Kısacası, romanın konusu tarih değil, `insan’. Bütün karmaşıklığı, akla ziyan hırsları ve çelişkileriyle, iktidarın çevresinde pervaneler gibi dönen saray insanlarının öyküsü. Nefes kesici bir ritim ve yepyeni bir Osmanlı sürrealizmi.

Birbirinden güzel besteleriyle dünya çapında ün yapmış, yaptığı filmlerle, bir büyük gazetede yazdığı gündelik köşe yazılarıyla, Arafatta Bir Çocuk adlı öykü kitabıyla tanıyıp sevdiğimiz Zülfü Livaneli’nin yayınlanan ilk romanı.

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.