Bir Gün - Ayşe Kulin - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir

Aim for the task of upscalerolex.to desires.

Bir Gün – Ayşe Kulin

Bir Gün – Ayşe Kulin

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Yıl: Şubat 2013
Eklenme: Ocak 17th, 2024
Dil: Türkçe
Sayfa: 208
Yazar: Ayşe Kulin

1.779 Kişi Tarafından Görüldü

… biz, iç içe büyüyen, iç içe yaşayan, birbirine benzeyen, kavgacı, hırçın ve inatçı, şefkatli, sevecen ve yürekli, sonsuz verici ve can alıcı, gözü kara, kurnaz, hain, aynı anda çileli, masum ve çocuksu biz! Biz, aynı toprağın çocukları. 
Yazar Ayşe Kulin, Bir Günde herkesin payına düşmüş bir kabusun öyküsünü ele alıyor. Güneydoğuda yaşananlar iki kadının penceresinden olduğu kadar, iki tarafın, iki yaşamın, iki ucun da yaşamından kesitlerle göz önüne seriliyor. 
Uzun yılların öyküsüyle bir gün içinde hesaplaşmak zordur kuşkusuz, bir gün belki yetersiz bir zaman. Ama bir gün bir başlangıç olabilir. Bir Gün, bu başlangıcın arandığı bir roman.

Ayşe Kulinin Bir gün adlı kitabı tarafsız bir açıdan Türk – Kürt sorununa yaklaşmaya çalışıyor . Kürt’lerin yoğun yaşadığı doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerinde halkın terör örgütlerine bakış açısını yöre insanının devlet-asker- ve dağdakiler arasında gidip gelen ilişkileri Kürt ve Türk halklarının birbirine karşı önyargıları konu ediliyor. İki tarafada eğilim göstermeden tarafsız bir gözle anlatılmaya çalışan olaylarda iki kadının birbiri ile konuşması tartışması konu ediliyor ; Babasının işi dolayısı ile hayatını doğuda geçiren gazeteci bir kadın ile (Nevra Tuna) ,aşiret içinde büyüyen daha sonra politikaya atılarak tutuklanan güçlü bir karakter Zelha Bora.Leyla Zana yı andırmıyor da değil hani ..


Yazar Türklerin daha dogmatik ve  sığ düşündüğünü zaman zaman vurgulaması tarafsızlığı konusunda okuru sekteye uğratsada iki kadın tartışmanın sonunda sorunun doğudaki eğitim sorunu olduğunu vurgulaması bakımından güzel bir final olarak nitelendirilebilinir..
Kitap Ayşe Kulin severler , Doğu Türk -Kürt sorununa açısız bir şekilde bakmak isteyenler için okunabilecek akıcı bir kitapdır.

Gazeteci kadın Nevra, tutuklu terörist kadın Zelha ile roportaj için cezaevinde. Kitapta çok değişik bir bakış açısı var. ilk bölümde tartışmalara giriyolar: “siz-biz”,”anadil”,”köy yakma”, “çocuk öldürme” sonra tutuklu sinirleniyor. Gazeteciyi kovuyor.

Gazeteci de kapının önüne elini koyuyor Kadir Inanır sahnesi.Megersem cocukluk arkadaşıymışlar. Eskilerden bahsediyolar beraber ne kadar güzel zamanları geçtiğinden, ciftlik hayatindan. Kaymakam kizi ve Asiret kizi. Kültür farkından konusuyorlar. Zelha’nin bissürü annesi var, yerde yemek yiyolar.Kadın gözüyle, siyasi kimlikten çok kadın bakış açısıyla Kürt sorunu.


Çok hoş bir konuşma var. Kızın adı Zelha ama nufus kağıdında Zeliha yazıyor. Annesi de okuma yazma bilmiyor. Bizim kızla bir ara konuşuyolar:Kader Ana: Dilimiz dönmüyo da ondandır, doğrusu Zeliha’dır.Zelha: Ama ana, Zelha benim koca ninemin adı değil mi?Kader Ana: Değel! Burnumdan getiren kocakarının adını mı veriğdim, başıma gelecekleri bileydimbizim kaymakam kızı soruyor simdi ben ona Zeliha mı diyim diye Kader ana diyo ki”Ne dersen de, loo. İşleri karıştırma da bacak kadar boyunnan.”Bir yandan da hem ayni hem farklı şeyler var. ikisi de ayrılmışlar ilk kocalarından.

Birinin derdi üstüne kuma gelmiş, birininki de yıldönümünde mutfak robotu aldı diye sinirleniyor.Fikirleri apayri ama dostlar. En cok imrendigim kismi iki taraf da bu kadar sabit fikirlere sahipken, kendi dogrulari varken, birbirlerine hic sinirlenmediler.

Bizlere destek olmak için Lütfen Yorum Yapınız.